Vrouwenklachten

menstruatie en overgang

Terra Ming biedt speciale behandelingen gericht op vrouwenklachten. Menstruatie, overgang en menopauze kunnen gepaard gaan met allerlei symptomen, die veel invloed hebben op zowel de fysieke als de emotionele toestand van de vrouw.
De Chinese Geneeskunde heeft van oudsher een lange traditie en ervaring in het behandelen van vrouwenklachten. In de behandelingen bij Terra Ming wordt deze kennis gecombineerd met de visie vanuit de westerse geneeskunde. Hierbij kijken we vooral naar de invloed van stress en die van externe factoren op de totale hormonale balans. De combinatie van deze beide uitgangspunten versterkt het effect van de behandelingen en hierdoor worden over het algemeen goede resultaten bereikt. Dit wordt ondersteund met voeding- en leefstijladviezen om een blijvend effect van de behandelingen te verkrijgen.

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

Wanneer er voldoende “Qi “en “Bloed” is in het lichaam en dit onbelemmerd stroomt verloopt de menstruatiecyclus zonder klachten. Hooguit is er sprake van een licht oncomfortabel gevoel bij het begin van de menstruatie.

PMS-symptomen zoals hoofdpijn, gespannen borsten, pijnklachten en emotionele klachten geven aan dat er een verstoring in het lichaam is. Ook een onregelmatige cyclus met veel of weinig bloedverlies, stolsels in het menstruatiebloed zijn tekenen hiervan. Het uitvragen van de menstruatiecyclus geeft veel informatie over de totale gezondheidstoestand van de vrouw. Daarom zal er bij vrouwen in de anamnese meestal sowieso gevraagd worden naar het menstruatiepatroon.

Weinig bloedverlies bij de menstruatie kan bijvoorbeeld betekenen dat er “leegtes en tekorten ” zijn in het lichaam. Dit beeld komt regelmatig voor na langdurig pilgebruik en kan in sommige gevallen invloed hebben op fertiliteit van de vrouw. Hevige menstruaties met veel bloedverlies kunnen behoorlijk uitputtend zijn en uiteindelijk leiden tot tekorten.

Het is goed om dit aan te pakken, want een kleine verstoring kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.

In de aanloop naar de overgang kunnen klachten verergeren, vooral heftig bloedverlies komt nogal eens voor in deze periode. Het is aan te raden om deze te laten behandelen, terwijl de vrouw nog menstrueert, omdat in de Chinese geneeskunde de behandeling wordt afgestemd op het verloop van de cyclus. Dit maakt het mogelijk om effectiever te behandelen. Daarnaast zijn menstruatieklachten vaak een voorbode van overgangsklachten, omdat de onderliggende verstoring niet verdwijnt wanneer de menstruatie gestopt is.

De menopauze betekent een grote verandering in het lichaam van de vrouw. Het is enigszins te vergelijken met de puberteit, toen de vrouw de mogelijkheid kreeg om zwanger te raken. Nu houdt de menstruatie op en is het het begin van een levensfase waarin vrouwen sterker hun eigen pad kunnen volgen en hun spiritualiteit gaan ontwikkelen.

Wanneer de vrouw in balans is kan dit proces zonder klachten verlopen.

Echter bij veel vrouwen is dit evenwicht in min of meerdere mate verstoord. Hierdoor kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten voorkomen zoals slecht slapen, opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen enz.

Dit alles kan het leven behoorlijk ontregelen en soms wel jaren duren.

Voetreflexbehandelingen en /of acupunctuur kunnen gecombineerd met voeding- en leefstijladviezen een sterke vermindering van klachten geven.