Stap voor stap op weg naar vertrouwen

Deze casus beschrijft de behandeling van een jonge vrouw van 25 jaar, waarin je een aantal verschillende stappen kunt onderscheiden. Omdat ik geen overzicht had toen we begonnen waar het naar toe zou leiden, heb ik gekozen voor een stapsgewijze aanpak.

Ik behandelde haar moeder al een paar weken, toen ze vertelde dat haar dochter ruim een maand geleden gestopt was met het slikken van antidepressiva en hier veel klachten door had. Ook voor moeder was dit erg moeilijk en ze vroeg of ik met voetreflextherapie iets voor haar dochter zou kunnen doen.
Ik heb aangegeven dat als haar dochter dit wil ze altijd kan bellen voor een consult.
Dit bleek een probleem, want haar dochter is bang om vreemden op te bellen.
Ze verzekerde me echter dat ze echt wilde komen en we hebben een afspraak gemaakt.

De volgende week komt er een timide, frêle meisje binnen, dat er erg verzorgd uit ziet en op het eerste gezicht ongeveer 17, 18 jaar lijkt.
Ze voelt zich duidelijk niet op haar gemak, vermijdt rechtstreeks oogcontact en praat zachtjes. Op mijn vraag of ze het gemakkelijk kon vinden, antwoordt ze dat haar moeder haar gebracht heeft, omdat ze het de eerste keer altijd moeilijk vindt ergens naar toe te gaan.
Cliënte vertelt dat ze op 13jarige leeftijd voor het eerst bij een psycholoog is geweest.
Op de basisschool is ze erg gepest en dit ging verder op de middelbare school.
Uiteindelijk is ze toe ze 16 jaar was van school gegaan en zit ze thuis.
In die periode was ze erg neerslachtig, paniekerig en kreeg ze antidepressiva voorgeschreven.
In totaal heeft ze 7 ½ jaar medicatie gebruikt. De laatste jaren een SSRI, die als werking een sterke en selectieve remming van serotonine heeft. Bij depressie kan er sprake zijn van een tekort aan chemische stoffen, de zgn. neurotransmitters.
Deze zorgen voor de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen in de hersenen, waardoor deze met elkaar kunnen communiceren. Ook werd ze behandeld met cognitieve gedragstherapie, een vorm van therapie waarbij de cliënt zich bewust wordt van zijn manier van denken en redeneren en wat dit voor gevolgen heeft voor emoties en gedrag.
Toen het voorstel kwam om haar een aantal maanden op te nemen voor therapie heeft ze besloten haar medicijnen af te bouwen en de behandeling te stoppen. Dit geheel op eigen initiatief met als voornaamste drijfveer de dreiging een paar maanden zonder haar ouders en zus in een vreemde omgeving te zijn.
In de afbouw heeft ze veel onthoudingsverschijnselen gehad, waarbij spierkrampen, duizeligheid en hallucinaties de voornaamste waren. Dit was erg zwaar, maar ze was vast besloten door te zetten en het ergste lijkt nu achter de rug.
In eigen woorden: “Ik wil nu weer voelen hoe het is zonder pillen, wat voel ik dan?”

Cliënte is sinds een jaar actief als vrijwilligster op een peuterspeelzaal en volgt een schriftelijke opleiding in deze richting. Haar droom is een betaalde baan met jonge kinderen.
In de anamnese blijkt ze problemen te hebben met de spijsvertering, weinig eten kan verdragen en veel buikpijn heeft. Ze eet gezond, drinkt geen koffie of alcohol, alleen kruidenthee.
Ik vind het spannend om haar te gaan behandelen, omdat er een behoorlijke problematiek onder ligt.

Ik besluit om een paar afspraken te maken, waarbij we als eerste stap vooral gaan werken aan verdere ontgifting. Ik adviseer sanohepat en sanosolidago, drainagemiddelen om lever en nieren te ondersteunen.
Ter afsluiting geef ik een korte ontspanningsmassage, waarbij ze het zichtbaar moeilijk vindt om zich hieraan over te geven.

Het volgende consult komt cliënte weer verlegen binnen. Ze vertelt dat ze vaker en donkerder plast en dat haar emoties heen en weer schieten. Dit kent ze niet van zichzelf, ze is zelfs sinds jaren een keer boos geworden. Haar gevoelens komen duidelijk sterker naar buiten. Ook slaapt ze slecht en heeft ze veel nare, onrustige dromen. Ze heeft daarbij het gevoel dat ze vastgehouden wordt en wordt dan paniekerig en bezweet wakker. Deze dromen heeft ze al een paar jaar. Ik vraag haar om op te letten of er een relatie is tussen gebeurtenissen overdag en het voorkomen ervan.
In dit consult neem ik tijd voor de diagnostiek van de voeten.
De voet maakt in zijn geheel een gespannen, verkrampte indruk en voelt erg koud aan.
De bovenpool komt nadrukkelijk naar voren: ze zoekt bevestiging in de buitenwereld. Op de zone van de thymus zit een groef: gekwetst in je zelfvertrouwen. Een deuk in de zonnevlechtzone: weinig energie om naar buiten te komen en haar eigen plek in te nemen.
De schouderzone heeft eelt: ze werkt hard. Ook de zone van het hart heeft eelt: ze kan wel liefde geven, maar ontvangen is moeilijk, daar houdt ze controle over. Op de mediale zijde bevindt zich een wrat op de zone van het hartchakra: er zit ook boosheid op het thema liefde geven en ontvangen. De middenpool is hol en trekt zich terug: dit geeft geslotenheid aan en het verwerken van dingen binnen jezelf. Het hele darmgebied is erg bleek: weinig energie om te verteren. Op de alvleesklier, die metafysisch staat voor lekker genieten en werkelijk verbinding aangaan zit een moedervlek. Dit wijst op een constitutionele zwakte op dit gebied.
De 2
e en 3e teen zijn erg lang, cliënte is visueel ingesteld en blijkt verderop in het behandeltraject ook een soort van helderziend te zijn. De 4e en 5e teen zijn naar binnen gericht: ze sluit zich af voor haar innerlijke stem en ook geluidsprikkels van buitenaf zijn teveel voor haar.
Het 5
e teentje, dat staat voor het basischakra raakt de grond helemaal niet: cliënte is te weinig geaard.

Uit de diagnostiek komen veel signalen dat cliënte moeite heeft met de uitwisseling met de buitenwereld. Werken aan gronding en basisvertrouwen zal een belangrijk aandachtspunt zijn.
In de massage die ik vervolgens geef masseer ik op reiniging: zones van nier/blaas, lymfesysteem en lever.
Als opdracht geef ik haar mee ieder dag een stuk te wandelen en zich onder de douche goed af te borstelen om de doorstroming te verbeteren en wat beter in haar lijf te komen.

De volgende behandeling praten we over de wisseling van stemmingen. Ze vertelt dat ze toen ze antidepressiva slikte altijd een zelfde soort stemming had en dat hier veel verandering in is gekomen. Ze kan nu af en toe boos worden zonder hiervan te schrikken en verdrietig zonder dat ze erin blijft hangen. Dit klinkt goed, maar ik heb wel het idee dat ze me ook vaak de gewenste antwoorden geeft. Ze heeft veel therapie ervaring en dit is zeker iets waar ik alert op moet zijn. De dromen zijn onverminderd doorgegaan. We gaan daar even op door en ik hoor nu dat ze ook slaapwandelt, dingen kapot maakt en schreeuwt in haar slaap.
Ze heeft wel ontdekt dat ze minder last heeft als ze 1 uur voor het slapen gaan zich daar rustig op voorbereidt, geen tv meer kijkt en een douche neemt.
Ze plast nog steeds vaker en donkerder en heeft af en toe nog last van haar spieren.
Reden om nogmaals een reinigende massage te herhalen. Haar voeten voelen wat beter, er zit iets meer leven in en ik sluit de massage af met het verbinden van de thymus met het basischakra. Hierbij komt er een bijzonder warme energiestroom op gang. Ze is meer ontspannen, sluit haar ogen tijdens de massage en na de massage voel ik dat er meer vertrouwen is naar mij.
Het volgende consult komt ze toch weer gesloten binnen. Ik vind dit jammer, maar realiseer me dat ik haar wel de tijd moet geven om zich open te stellen. Positief is dat ze het gevoel heeft dat de medicijnen uit haar lichaam zijn. De urine is normaal, ze heeft geen spierkrampen meer gehad en hoewel ze nog 2 keer dezelfde droom heeft gehad was dit wel veel minder heftig. Haar stemmingen gaan nog op en af. We praten over haar studie en het werk met de peuters. Ze geeft blijk van veel verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme. Ze piekert veel of ze dingen wel goed heeft aangepakt. In het praten over kinderen zie je haar opbloeien, ze doet haar vrijwilligerswerk ontzettend graag. De thuisstudie gaat goed, ze ziet alleen nu al ontzettend op tegen het landelijk examen over 2 maanden. Ze moet dan naar een onbekende plaats en heeft in haar leven nog geen enkele keer examen gedaan.

Als volgende stap in het traject kies ik het werken aan vitaliteit. Ik open de massage met grepen uit Chinflex om de energiestroom in de meridianen te stimuleren, werk op de zones van de ademhaling en sluit af met trillen op het thymuspunt. Trillen is een geweldige techniek om zones op een energetische manier te activeren.
Als huiswerk geef ik haar twee opdrachten: schrijf ieder avond 5 dingen op die je die dag gedaan hebt waar je tevreden over bent. Dit vindt ze een vreemde, moeilijke vraag en ik leg haar uit dat perfectionisten altijd kijken naar wat beter kan en door de opdracht ga je anders naar jezelf kijken. De volgende opdracht is iedere ochtend bij het wakker worden een aantal keer diep naar haar buik ademen, want haar ademhaling zit erg hoog.

In de volgende consulten doet ze trouw haar huiswerk, daarnaast werkt ze veel in de tuin. Ze krijgt meer gevoel in haar voeten en voelt zich energieker. Ze heeft als reactie nog wel een uitbarsting van eczeem gehad op de binnenkant van haar armen, die na een paar dagen vanzelf is overgegaan.
Emotioneel voelt ze zich stabieler en haar dromen zijn rustiger.
Ons contact wordt opener, ze praat directer en we lachen ook regelmatig samen.
Wellicht dat ze hierdoor me durft te vertellen dat ze stemmingen van anderen heel precies aanvoelt en overneemt. Soms ziet ze ook haar overleden opa in huis.
Met het laatste heeft ze geen moeite, ze accepteert dit als iets dat ze nu eenmaal altijd heeft gehad.
Het overnemen van andermans gevoel is wel een probleem voor haar, vooral als dit gevoelens van verdriet zijn. Ze vertelt dat ze van blije gevoelens altijd duidelijk weet dat het iets van de ander is, maar dat verdriet bij haar blijft hangen. Ik leg haar uit dat gronden daarom erg belangrijk is. Het helpt je bij jezelf te blijven in het hier en nu en spanning af te laten vloeien. Ook is het van belang om je eigen gevoel goed te kennen, dan kun je het onderscheid tussen jou en de ander gemakkelijker maken. Verdriet blijft waarschijnlijker gemakkelijker bij haar hangen, omdat ze nog veel onverwerkt verdriet heeft. Ze vindt het zichtbaar fijn dat ik haar hierin serieus neem en er samen over te praten. Ik benadruk dat dit sensitieve haar ook bijzonder maakt, vooral in het werk met jonge kinderen.

Naar mijn idee zijn we aardig op de goede weg. De eerste stappen ontgifting en vitaliteit hebben we afgerond. Sommige dingen zijn gemakkelijker om aan te pakken dan andere. De paranormale ervaringen die zij beschrijft geloof ik wel, maar dit ligt niet binnen mijn werkveld, dus dit laat ik rusten. Waarschijnlijk hebben haar heftige dromen hier verband mee, In de behandeling doen we grondingoefeningen en leer ik haar manieren om je aura te beschermen en schoon te maken.

Het volgende consult komt ze echter helemaal overstuur binnen. Bij navraag vertelt ze dat ze zich heeft aangemeld voor het examen, nog geen antwoord hierop heeft gehad en denkt dat het haar nooit zal lukken om in een onbekende omgeving met honderden andere examenkandidaten naar binnen te gaan en dan ook nog examen te doen.
Ik schrik van de enorme faalangst die duidelijk wordt en haar paniek. Het examen is over 4 weken en we besluiten nu hier gericht naar toe te werken. Ik heb al een aantal dingen gehoord over haar schoolperiode, waarin ze veel gepest is, zowel door leerlingen als door een leerkracht. Ze weet heel goed dat ze anders is dan leeftijdgenoten, tegelijkertijd wil ze ook niet zo zijn als de anderen. Ik vind het niet zinvol om alle negatieve ervaringen die ze gehad heeft uit te spitten. In andere therapieën is dat al ruimschoots aan bod gekomen. We praten over wat haar nu bijzonder en speciaal maakt: o.a. liefde voor de natuur, liefde voor haar familie en de kinderen waar ze mee werkt, respect voor je omgeving, je eigen weg kunnen gaan.
De bedoeling hiervan is haar te laten voelen waar haar kracht zit. Ik rond dit consult af met een zonnevlechtmassage om dit gevoel te verankeren.

We hebben nog 2 afspraken voor het examen en zullen die goed moeten gebruiken.
Ze komt weer onzeker binnen, heeft wel nagedacht over ons vorige gesprek, maar de angst is nog duidelijk aanwezig.
Ik wil een visualisatie en polariteitmassage met haar doen omtrent dit thema. Als polariteit kiest ze vertrouwen. Bij het visualiseren van angst komt er een situatie op de basisschool naar boven, waarin ze samen met een jongetje een werkje moest doen. Doordat hij het niet goed kon lukte het haar ook niet om het af te krijgen en dit vond ze heel erg. Interessant is dat zowel haar perfectionisme en moeite zich te verbinden in deze ervaring zitten opgesloten. Als moment van vertrouwen kiest ze een situatie waarbij ze door een heg heen sprong om een jong vogeltje uit een drinkbak te redden. Ik voel dat deze ervaring niet genoeg kracht heeft en vraag haar om nog een situatie naar boven te laten komen. De volgende beschrijft een moment dat een meisje van 2 jaar, die heel erg verdrietig was op de peuterspeelzaal zich alleen door haar wilde laten troosten. Ik voel dat dit raak is, hier wordt ze gelukkig van.
Nadat ik de massage heb afgerond straalt ze dit geluk nog uit en we praten erover hoe bijzonder het is dat zij juist hetgeen dat ze gemist heeft, nl. veiligheid en vertrouwen zo goed aan kinderen kan geven.

De laatste afspraak is gepland de dag voor het examen.
Ik wil haar alleen zoveel mogelijk in balans brengen en geef haar een chakramassage, waarbij ik vooral werk op het gebied van de keelchakra, een plaats waar vaak angst wordt vastgehouden.
Ze verbaast me en het doet me plezier dat ze zelf zegt: ik vind het nu wel even genoeg, ik wil een afspraak voor na de vakantie.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heeft cliënte een enorme stap gezet door met erg goed resultaat haar examen te doen. Dit geeft haar zelfvertrouwen een flinke oppepper en biedt in de toekomst perspectief naar een betaalde baan.
We zijn begonnen met een nieuwe stap, die als thema heeft: wie ben ik en wat wil ik. Omdat cliënte in de puberteit een heel stuk ontwikkeling anders heeft doorgemaakt is dit iets waar ze nu mee worstelt. Ook de symbiotische band met haar moeder zullen we hierin tegenkomen.
Ik heb er veel vertrouwen in dat ze ook deze stap zal gaan maken en ben blij dat ik een gedeelte hiervan samen met haar heb gezet.