Over Els Matthijssen

en Terra Ming

Gezondheid en vitaliteit hebben me altijd geïnteresseerd en vooral in wat je zelf kunt doen om gezond en vitaal te blijven. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met voetmassage was ik meteen gefascineerd door de eenvoud en het directe effect ervan. Het gaf ontspanning en verlichting bij allerlei klachten. Ik merkte ook dat ik het fijn vind om met mijn handen praktisch te werken. Dat is inmiddels zo’n 30 jaar geleden. Na deze kennismaking volgden er veel opleidingen en vakgerichte cursussen, die mijn kennis en vaardigheden verdiepten. Ik ben opgeleid in de westerse voetreflextherapie en in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ruim 20 jaar geleden startte ik mijn praktijk voor natuurgeneeskunde, aanvankelijk onder de naam Terra. Toen ik in 2010 afstudeerde als acupuncturist veranderde de naam in Terra Ming. Ik geloof in de kracht van zowel voetreflextherapie als acupunctuur om niet alleen symptomen te verlichten, maar ook om de oorzaak van ongemak en ziekte aan te pakken, en zo een diepere, duurzame genezing en balans te bevorderen.
Naast mijn werkzaamheden in de praktijk geef ik trainingen en nascholingen voor voetreflextherapeuten op het gebied van o.a. voetdiagnostiek, tinnitus, schildklierproblematiek, prostaatproblemen en menstruatie- en overgangsklachten. Deze nascholingen worden meestal gegeven in Gendt in de Piramide aan de Waal. Als docent ben ik verbonden aan opleidingsinstituut Total Health www.totalhealth.eu. Hier geef ik les bij de beroepsopleiding tot voetreflexPlustherapeut. Mijn specialisaties binnen Total Health zijn voetdiagnostiek, Chinese geneeskunde en het behandelen van de Vrouw. In de lessen die ik geef maak ik steeds de verbinding naar de praktijk, waardoor de kennis en de geleerde massagetechnieken meteen toepasbaar zijn voor de deelnemers.
Yoga is voor mij persoonlijk al jaren een manier om mijn gezondheid, vitaliteit en rust te versterken. Ik ben opgeleid in yin yoga en easy vinyasa yoga en verzorg deze lessen in de Piramide aan de Waal.

Download mijn CV

Betekenis Terra Ming

De praktijk is in 2001 officieel gestart onder de naam Terra. Ik behandelde indertijd alleen met voetreflextherapie, wat ik combineerde met gesprekken en stresscounseling. Terra is het Latijnse woord voor aarde en staat voor mij voor een stevige basis. Ik vond en vind het belangrijk om een goed fundament van kennis te hebben en dit op een praktische manier tot uitvoering te brengen. Daarnaast zijn we via onze voeten verbonden met de aarde. Nadat ik verder gestudeerd had in de Traditionele Chinese Geneeskunde en ook ging behandelen in de praktijk met acupunctuur voelde de naam niet meer compleet. De Chinese Geneeskunde beschouwt het lichaam als een innerlijk landschap dat onderhevig is aan de invloeden van de omgeving en van het klimaat. Dat wat je vindt in de natuur, de kosmos en het landschap vind je terug in de mens. Het Chinese karakter Ming heeft veel verschillende betekenissen zoals heldere maan, lichtend, groot licht en briljant licht. De betekenis ervan in de naam van de praktijk is dat om goed waar te nemen het nodig is om dit met een heldere blik te doen. Om ook hetgeen wat onder de oppervlakte zit te belichten zodat de oorzaak en samenhang van klachten duidelijker wordt. Dit past in een holistische visie, waarbij men uitgaat van de verbinding tussen lichaam en geest.

Nei Jing Tu

De Nei Jing Tu is een bekende afbeelding van het menselijk lichaam volgens de visie van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De vertaling ervan betekent zoiets als “kaart van het innerlijke landschap”. De oudste afbeeldingen verschenen ruim 1000 jaar geleden, ook nu wordt de afbeelding vaak gebruikt in teksten en boeken over de Chinese Geneeskunde.
We zien een zijaanzicht van het lichaam met een verdeling in drie gedeeltes, die elk een van de Dan Tians (energiecentra) afbeelden.
In de symboliek van de afbeelding worden de energiestromen in het lichaam weergegeven en wordt ook de theorie van de 5 elementen, een belangrijke pijler in de Chinese Geneeskunde verbeeld.