De invloed van emoties op de spijsvertering

Deze casus beschrijft de behandeling van een 16 -jarige jonge vrouw. Ze komt in de praktijk, nadat haar moeder een afspraak voor haar heeft gemaakt. Het is niet haar eigen idee om voetreflexzonebehandelingen te ondergaan voor haar klachten, maar ze is heel erg moe en heeft zo vaak last van buikpijn dat ze het wel wil proberen.

In het 1e consult neem ik een uitgebreide vragenlijst met haar door. Ze blijkt de buikpijn alleen na het avondeten te krijgen en ook de vermoeidheid vooral dan te ervaren. De pijn zit onder en rond de navel en gaat samen met een opgeblazen gevoel. Haar eetlust is slecht, ze ontbijt nauwelijks en de avondmaaltijd is haar enige echte maaltijd. Vaak ligt ze na het eten een uurtje op de bank tot de pijn zakt. De klachten zijn begonnen toen ze naar de middelbare school ging. Haar leven is druk en gevuld met school, huiswerk en vriendinnen. Ik probeer een indruk te krijgen van wat voor soort meisje het is. Wat me opvalt is dat ze niet opvallend gekleed is, maar dat alles wel precies bij elkaar past tot aan de kleur van de nagellak toe. Ze lijkt niet helemaal op haar gemak en vindt sommige vragen (zoals naar haar ontlasting en menstruatie) ronduit raar. Ik leg haar uit dat dit mij waardevolle aanvullende informatie geeft en ze vertelt dat ze soms last heeft van constipatie en zo’n 2 dagen voor de menstruatie vaak prikkelbaar en huilerig is.

Vervolgens geef ik een korte ontspanningsmassage en bekijk de voeten.
Het is moeilijk voor haar om te ontspannen en ze is een beetje giechelig. Ze zegt dat dit komt, omdat ze denkt aan wat haar vriendinnen ervan zouden vinden als ze haar zo zien liggen.
Haar voeten zijn bleek, vooral de middenpool, die ook naar binnen is gekeerd. Andere opvallende kenmerken:

  • Rode teentoppen
  • Grote tenen zijn opvallend lang
  • Eelt op de schouderzones
  • Afhangende schoudergordel
  • Ingevallen zonnevlechtgebied

De vermoeidheid is zichtbaar in de bleke kleur van de voeten en dan met name in het verwerkings- en spijsverteringsgebied: de middenpool. Er zit veel energie in haar hoofd: de rode teentoppen. Ze neemt gemakkelijk gevoelsmatige info op uit haar omgeving: de lange grote tenen. De afhangende schoudergordel wijst op perfectionisme, alles goed willen doen, waarbij het eelt op de reflexzone van de schouders aangeeft dat ze zich afschermt voor wat dit met haar doet.
De ingevallen zone van de zonnevlecht betekent dat er weinig energie in dit gebied aanwezig is. De zonnevlecht stuurt als zenuwknoop de spijsvertering aan en zorgt o.a. voor het aanspannen en ontspannen van de darmen. Tevens verbind je via de energetische functie van de zonnevlecht jezelf met de buitenwereld: je neemt informatie op en zet jezelf neer. De zonnevlecht reageert daarbij tevens sterk op stress en spanningen om je heen.

In mijn praktijk werk ik met voetreflexzonetherapie en acupunctuur. Cliënte heeft meteen aangegeven dat ze absoluut niet met acupunctuur behandeld wil worden. Toch neem ik de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) wel mee in het opstellen van een behandelprotocol. Mijn eerste indruk is dat de klachten zijn ontstaan door een combinatie van factoren. Het begin van de problemen ligt in de puberteit, de periode waarin het 3e chakra, de energetische zonnevlecht ontwikkeld wordt. Thema’s zoals: “wie ben ik en wat wil ik “, spelen hierin een belangrijke rol. Door een grote gevoeligheid voor invloeden van buitenaf en alles goed willen doen (zoals blijkt uit de voetdiagnostiek) kan deze ontwikkeling bemoeilijkt worden en daardoor heel direct de spijsvertering beïnvloeden. Ook heeft cliënte een ongezond eetpatroon: geen ontbijt en nauwelijks lunch en dat in een periode van groei en ontwikkeling.
Vanuit de TCG-visie lijkt er sprake te zijn van een Lever Qi stagnatie. Een belangrijke functie van de functiekring Lever is het zorgen voor de vrije beweging van Qi door het hele lichaam. Dit is met name nodig voor een goed verloop van de menstruatie en de functie van de spijsvertering. Ook is de Lever verantwoordelijk voor de vrije stroom van emoties, de prikkelbaarheid in de periode voor de menstruatie wijst op stagnatie. Een belangrijke oorzaak voor een Lever Qi stagnatie is stress en frustratie. Het lijkt me van belang om te onderzoeken welke stressfactoren er zijn in haar leven.

Het volgende consult onderzoek ik de voeten op gevoeligheid en tonus van de reflexzones en kom hierbij weinig pijnlijke punten tegen. Wat erg opvalt is de gespannenheid van de grote voetpees en de schrikreactie bij het aftasten van de zones van de bijnieren. Volgens de Chinese reflexologie staat de pees in verbinding met het autonome zenuwstelsel, de spanning geeft aan dat er sprake is van een disbalans en een teveel aan sympathische activiteit. Goed functioneren van de spijsvertering hoort bij de parasympaticus, het deel dat o.a. ook zorgt voor rust en herstel. De dunne darm zone is niet pijnlijk, maar voelt stug en verhard, in de bochten van de dikke darm voel ik op beide voeten afvalstoffen.
In het voetenonderzoek neem ik ook een aantal acupunctuurpunten mee, hierbij blijkt Lever 3 heel gevoelig. Dit bevestigt het vermoeden van een Lever Qi stagnatie.

Na de massage praten we over haar voedingspatroon. Ze vertelt dat ze bang is om dik te worden en daarom eigenlijk altijd lijnt. Als 12- jarige was ze een beetje mollig en daar zijn in de brugklas af en toe opmerkingen over gemaakt. Overdag eet ze heel weinig en dit houdt ze vol tot ze thuiskomt uit school. Vaak eet ze dan een bakje chips of een stukje kaas of worst. Het avondeten is meestal aardappelen, groenten en vlees. In de TCG wordt de sfeer waarin wordt gegeten essentieel geacht voor een goede vertering. Als ik vraag naar de sfeer bij de avondmaaltijd vertelt ze dat er dan vaak discussies zijn tussen haar ouders en haar 17- jarige broer over zijn slechte schoolprestaties, alcoholgebruik en uitgaanstijden. Ze vindt dit heel vervelend, vooral voor haar ouders en best moeilijk om hier steeds bij te zitten. We praten verder over wat voor gevolgen dit heeft voor haarzelf en het lijkt het alsof zij ontzettend haar best doet om het gedrag van haar broer te compenseren en haar ouders vooral niet teleur te stellen. Wellicht dat dit bijdraagt aan haar stress en spanning.

In het behandeltraject is een verandering in eetpatroon en een betere sfeer tijdens de maaltijd belangrijk. Ook bewustwording bij cliënte dat ze er nooit in zal slagen het gedrag van haar broer te compenseren en het feit dat ze zichzelf daarmee ontzettend tekortdoet is wezenlijk in het behandeltraject.
We spreken af dat ze samen met haar ouders en broer de afspraak gaat maken dat de discussies niet meer tijdens de gezamenlijke maaltijd plaats vinden.

Ik ga haar behandelen met een combinatie van meridianen en reflexzones. De eerste keuze zijn Lever- en Galblaas meridiaan met extra aandacht voor Lever 3, doel is het aanpakken van de Lever Qi stagnatie en het reduceren van stress. Ik masseer daarbij de zones van hypofyse, schildklier en bijnieren om spanning te verminderen en gebruik een techniek die hiervoor fantastisch werkt nl. het energetisch verbinden van de hypofyse met de bijnier. Ook cliënte voelt heel goed dat hierbij van alles gebeurt in haar lichaam, ze beschrijft het alsof er ” een opgeblazen band leegloopt”. Zelf voel ik de bijnierzone erg warm worden en gaan pulseren en als ik na het verbinden de bijnieren nogmaals masseer is de zone niet langer pijnlijk en voldoende gesedeerd. Gericht op de symptomen behandel ik kort de zones van maag, dunne- en dikke darm. Hierbij geef ik ontspanningsgrepen tussendoor en sluit af met zonnevlechtgrepen. Na de massage is ze heerlijk ontspannen.

Het volgende consult komt ze opgewekt binnen, de klachten zijn nog niet over, maar het is een hele opluchting dat ze thuis een en ander besproken heeft en dat er een verandering is in de sfeer aan tafel. Een volgende stap is dat ze beter gaat ontbijten en lunchen. Dit vindt ze heel wat, maar ze begrijpt mijn uitleg dat ze overdag energie gebruikt en ze door niet te eten haar vertering vertraagt. Ik hoop en verwacht dat wanneer de Lever energie weer stroomt haar spijsvertering verbetert en ze daardoor meer honger heeft. Nu moet er ook nog een knop om in haar hoofd. Ze is absoluut niet dik, maar de opmerkingen hierover hebben pijn gedaan. We praten over haar plek in de klas en tussen haar vriendinnen. In hoeverre voelt ze zich op haar gemak of voelt ze druk om erbij te horen. Daar heeft ze niet meteen antwoord op en we spreken af dat we hier het volgend consult op terug komen. Ik masseer nogmaals Lever en Galblaasmeridiaan en combineer dit nu met de zones van de spijsvertering en energetische grepen op de zonnevlecht.
Ze is van plan om beter te gaan ontbijten en dat lijkt me een goede start.

Er volgen nog een paar consulten. Ze voert geleidelijk wat veranderingen door in haar voedingspatroon, ze ontbijt en luncht beter en merkt zelf dat ze daardoor meer energie heeft. Als ze thuiskomt uit school eet ze een boterham of wat fruit. Ze denkt bewuster na over haar positie thuis en in haar vriendengroep en voelt zich sterker om haar eigen mening te geven.
Ik ondersteun dat met de energetische massage van de zonnevlecht. Inmiddels is ze ook een keer ongesteld geweest zonder klachten. De buikpijnklachten zijn zo goed als verdwenen. We ronden het behandeltraject af met de afspraak dat ze contact opneemt wanneer ze daar behoefte aan heeft.